Vrtec Šentvid | 01 513 03 50|vrtec.sentvid@guest.arnes.si
Prehrana2019-01-23T19:54:57+00:00

ZDRAVA PREHRANA
Prehrana predstavlja v vseh starostnih obdobjih enega glavnih faktorjev zdravja. Z vzgojnega vidika otroke navajamo na zdravo prehrano in primerno kulturo prehranjevanja. Naša prizadevanja so usmerjena v zagotovitev zdrave prehrane, ki mora biti obenem uravnotežena, varovalna, pestra in varna.

NAČRTOVANJE JEDILNIKOV
Pri planiranju prehrane upoštevamo standarde in normative za prehrano predšolskih otrok, strokovne smernice zdravega prehranjevanja Ministrstva za zdravje, (Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, 2005; Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, 2008) ter priporočila ustreznih zunanjih strokovnih institucij.

Otrokom nudimo uravnoteženo, pestro hrano, ki vključuje vse glavne skupine živil v skladu s »prehransko piramido« in načelom zdrave prehrane. Jedilnik je enoten za vse otroke, delno ga prilagodimo le za najmlajše. Za otroke do dveh let, predvsem za tiste brez zobkov, živila ustrezno narežemo ali sesekljamo, sadje pa ponudimo v obliki sadnih kašic.

Glede na priporočila uvajamo nove jedi, veliko  sezonskega sadja, zelenjave ter polnovrednih žitnih izdelkov. Pripravljamo dnevno sveže jedi. Pri pripravi uporabljamo osnovne surovine, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih prehranskih dodatkov oz. aditivov ter umetnih arom, polnovredna in nerafinirana živila, kot tudi živila z manj dodane soli.
Zaradi uporabe naravnih blagih začimb, ter majhnih količin soli in sladkorja je hrana nežnega okusa, manj slana, manj sladka in manj mastna. Večinoma pečemo domače pecivo, pogosto pripravljamo domače sadne, zelenjavne, mesno zelenjavne, sirno zelenjavne namaze… . Na jedilnike večkrat vključujemo tudi živila iz integrirane in ekološke pridelave (kruh brez vseh aditivov, BIO kruh, BIO mleko, BIO jogurte,  BIO maslo ter BIO jabolka in hruške…).

Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano, katere člani smo: glavni kuharici iz obeh centralnih kuhinj in organizatorica prehrane in zdravstveno-higienskega režima, sicer univ. dipl. ing. živilske tehnologije. Načrtovani so glede na letne čase (sezonska zelenjava in sadje) ter zanimivo sestavljeni z namenom spodbujanja večjega zanimanja za hrano (različne oblike, barve živil v obroku).

POSEBNE PREHRANSKE ZAHTEVE OTROK
Za otroke, ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo uživati določenih jedi, pripravljamo tudi različne diete.  Starši morajo v  vrtec dostaviti zdravniško potrdilo, kjer morajo biti navedeni vsi  podatki, ki jih v vrtcu potrebujemo, da lahko otroku zagotovimo ustrezno dietno prehrano (vrsta diete, prepovedana živila, dovoljena živila, ustrezni nadomestki, ipd.).
Za dieto se lahko dogovorite po tel.: 513 03 56.

RAZPORED OBROKOV V VRTCU
Celotna prehrana v vrtcu predstavlja štiri oz. tri obroke, s katerimi otroku zagotovimo 70 % celodnevnih potreb po hranilnih snoveh in energiji, skladno z dnevnim redom in starostjo otrok.

Glede na režim prehranjevanja in na čas otrokove dejavnosti so obroki hrane razporejeni tako, da se med njimi zagotovi najmanj dve uri presledka.
Hranjenje v vrtcu poteka umirjeno, brez čakanja in posebnega pripravljanja in pri obrokih se nam ne mudi (Kurikilum za vrtce, Urad RS za šolstvo, 1999).

Otroci imajo preko celega dneva na voljo dovolj pijače za pitje (voda, malo sladkan čaj, limonada), med posameznimi obroki je na razpolago tudi različno sezonsko sadje in zelenjavo.

Aktualen jedilnik lahko pogledate na naši spletni strani ali na oglasnih mestih v vrtcu.