Vrtec Šentvid | 01 513 03 50|vrtec.sentvid@guest.arnes.si

Predavanja za starše

//Predavanja za starše
Predavanja za starše2020-01-17T09:58:26+00:00

V vrtcu vsako leto organiziramo predavanja za starše, na katerih se pogovarjamo o razvoju in vzgoji otrok. Na srečanja povabimo strokovnjake s področja predšolskega obdobja, ki nam predstavijo določeno temo in s katerim se nato pomenimo o konkretnih primerih, vprašanjih in dilemah. Starši ste vabljeni k aktivnemu sodelovanju, k zastavljanju vprašanj strokovnjakom, pa tudi k podajanju svojih razmišljanj in izkušenj.

Srečanja so za starše brezplačna. Potekajo v popoldanskem času, trajajo približno 2 uri.
Srečanja izvajamo v prostorih vrtca, v enotah Sapramiška in Mravljinček za starše iz vseh enot vrtca. Vabljeni tudi starši, ki boste otroke v naš vrtec šele vpisali.

Dodatne informacije: Mija Koderman, svetovalna.delavka@vrtecsentvid.si, 01 513 03 54

***************

Predavanja za starše v letu 2020 (v izvedi Familylab ob projektnem sofinanciranju s strani MOL)

1. srečanje:
Otroci z močno voljo

Sreda, 22. januar 2020, 17.00–19.00
Enota Mravljinček
– športna igralnica 4. trakt (ulica Ob Zelenici)
Predavateljica: Urša Plešnar (Familylab)

Obstajajo otroci, za katere je bistvenega pomena, da lahko rečejo ne, še preden lahko rečejo da. Že vse od rojstva so bolj samostojni in odločni kot večina drugih otrok. To so otroci, ob katerih se starši včasih počutimo, kot da so močnejši od nas. Borijo se za vsako stvar in ko se jim zoperstavimo, postane njihov upor še močnejši. Ko poskušamo rešiti probleme tako, kot jih rešujemo z drugimi otroki, problemi ekspandirajo. Vedno želijo imeti kontrolo nad lastnim telesom in življenjem. Ko se nekaj odločijo, jih ne moremo premakniti z nobeno manipulacijo ali grožnjo. Stvari naredijo le, če verjamejo, da so bile njihova ideja …

Nekateri otroci se tako obnašajo predvsem doma, drugi pa tudi v vrtcu in šoli. Za starše so ti otroci huda preizkušnja, saj imamo neprenehoma občutek, da se do otrok ne vedemo prav ali da ti zavračajo našo ljubezen.

Na predavanju bomo govorili o tem, kako lahko znižamo raven konfliktov v družini in z našimi odločnimi otroki navežemo dober stik.

 

2. srečanje:
Zahtevni in visoko občutljivi otroci

Sreda, 12. februar 2020, 17.00–19.00
Enota Sapramiška
– športna igralnica (1. vhod, 1. atrij)
Predavateljica: Erika Plevel (Familylab)

Vsak peti otrok ima nadpovprečno občutljiv živčni sistem. Takšni otroci zaznavajo in vsrkavajo več dražljajev in vtisov iz okolja ter jih tudi procesirajo na bolj natančen in niansiran način. Zato imajo opraviti z zahtevnejšo nalogo kot preostala večina otrok ter so pogosto nagnjeni k razdraženosti in izčrpanosti.

Visoko občutljivi otroci so lahko občutljivi na zvok, svetlobo, dotik, večkrat pretirano odreagirajo ali se težko prilagodijo na majhne spremembe ali nepredvidene dogodke, se hitro razjezijo in težko sami pomirijo. Pogosto jih je strah, po drugi strani pa so zelo bistri, ustvarjalni in empatični. Ob njih se starši pogosto počutimo nemočne, izčrpane in nesposobne, saj zahtevajo in potrebujejo več kot drugi otroci.

Na predavanju se boste lahko podrobneje poučili o tem, kaj pomeni biti visoko občutljiv in kako čimbolj zadovoljno živeti z visoko občutljivimi otroki. Kako jim pomagati v njihovi občutljivosti in kako prepoznati dragocene darove, ki jih visoka občutljivost prinaša s sabo? Ali so to morda le preveč razvajeni otroci, ki potrebujejo bolj jasne meje? Kako pravzaprav postaviti  mejo in kako ravnati pri čustvenih izbruhih visoko občutljivega otroka? Ter nenazadnje – kako kot starš poskrbeti zase, ko se zdi, da skrbi za visoko občutljivega otroka nikoli ni dovolj, kar je še toliko bolj naporno, če je tudi starš visoko občutljiv?

 

Vabljeni!

Pridite, prisluhnite, sodelujte, vprašajte razpravljajte …

*****************

Arhiv predavanj za starše

*****************

V Ljubljani obstaja za starše predšolskih in šolskih otrok tudi možnost udeležbe na predavanjih v okviru Izobraževalnega centra Pika.
Več o tem na povezavi: http://icpika.si/za-starse/
Poleg tega ponujajo tudi možnost osebnega oziroma elektronskega svetovanja.