Obvestila

Pripni si zlato pentljo – ozaveščanje o otroškem raku

5. 2. 2021

Spoštovani starši,

ob dnevu boja proti raku – 4. februar in mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku – 15. februar, smo se pedagoški delavci vrtca v duhu ozaveščanja odločili za priključitev k vseslovenski akciji.

Prilagamo sporočilo predsednice društva:

Društvo Junaki 3. nadstropja smo starši otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike. Vabimo vas, da si pripnete zlato pentljo – mednarodni simbol boja proti otroškemu raku in se nam pridružite pri ozaveščanju o raku pri otrocih. V vseslovenski akciji lahko sodelujete na več načinov:

  • učence in dijake ozavestite o raku pri otrocih (s pomočjo priloženih gradiv);
  • izdelate zlato pentljo, rišete ali izrezujete pentlje, si naredite zlat modni dodatek ali pa pustite domišljiji prosto pot.

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli približno 80 otrok, pozdravi se jih 80 %. Ugotavljamo, da se o otroškem raku zelo malo ve in da vrstniki obolelih otrok pogosto mislijo, da je rak nalezljiva bolezen. Zaradi stranskih učinkov zdravljenja raka ima večina obolelih otrok težave, kot so izguba las, imunska oslabljenost, utrujenost, težave z gibanjem … njihovi vrstniki pa jih zato ne sprejemajo.

Želeli bi, da si z učenci vzamete čas za pogovor ali delavnico o otroškem raku. V ta namen smo posneli približno 20 min dolg film (poslali ga bomo v začetku februarja), v katerem oboleli in ozdravljeni otroci ter mladostniki predstavijo bolezen. Imenujemo jih Junaki 3. nadstropja. Pošiljamo pa tudi drugo gradivo, ki bo prišlo prav pri predstavitvi tematike:

Več o društvu si lahko preberete na naši spletni strani www.junaki3nadstropja.si.

Za več informacij nam pišite na drustvo@junaki3nadstropja.si.

Lahko nam pošljete tudi fotografije in vtise o izvedenem dogodku, ki jih bomo delili na naših družabnih omrežjih (Facebook, Instagram) Junaki 3. nadstropja.

  1. 2. si bo Slovenija pripela zlato pentljo. Sporočite nam, ali ste tudi vi z nami.

 

V pričakovanju vašega odgovora vas prijazno pozdravljam,

predsednica Urška Kolenc

Dostopnost